fbpx
Pierniczki z czekoladową pierzynką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczki z czekoladową pierzynką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Kto przynosi prezenty? Święty Mikołaj, to oczywiste. Może warto go zaskoczyć zatem jakąś słodką niespodzianką?

  1. Przygotowujemy metalowe foremki w różnych kształtach i płaską blachy z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
  3. Mieszankę do piernika miksujemy z wodą, margaryną i jajkami.
  4. Masę wylewamy na przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż tak, aby uzyskać dwie warstwy.
  6. Czekolady osobno rozpuszczamy w dwóch miseczkach w kąpieli wodnej, dodając do każdej z nich po 25 g masła.
  7. Wycinamy w powierzchni ciasta kształty i pozostawiamy je w foremkach.
  8. Do każdej foremki wylewamy polewę czekoladową do 3/4 objętości foremki, a wierzch pierniczków dekorujemy posypkami i odstawiamy do stężenia na godzinę.
  9. Pierniczki przed podaniem dekorujemy pikami.

Po takiej niespodziance z pewnością skarpety wypełnią się prezentami!

Pierniczki z czekoladową pierzynką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+