Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g margaryny ;700 g obranej dyni
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
- 50 g rodzynek Bakalland
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- pół puszki masy krówkowej Bakalland
- 50 g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Korzenny piernik najlepiej rozgrzewa w chłodne dni. A gdy dodamy do niego pieczonej dyni, nie sposób odmówić dokładki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Orzechy wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku przez około 10 minut.
- Usuwamy skórki z orzechów, część zostawiamy do dekoracji, część rozdrabniamy w moździerzu.
- Masło topimy w garnuszku.
- Dynię kroimy na mandolinie na cienkie plasterki o długości 2,5 cm, po czym smarujemy stopionym masłem i obsypujemy cukrem cynamonowym.
- Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190ºC, na około 15 minut.
- Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy, rodzynki i upieczoną dynię mieszając do połączenia składników.
- Ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC.
- Wystudzone ciasto polewamy podgrzaną masą krówkową i dekorujemy orzechami laskowymi.
- Ozdabiamy pikiem.
To połączenie smaków zachwyci każdego!