1h 8 porcji Łatwy
Pysie ptysie z truskawkami

Pysie ptysie z truskawkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 700 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie śnieżki Delecta

Jak przygotować pysie ptysie z truskawkami?

Ptysiowe łabądki z truskawkami to deser w sam raz na randkę lub po prostu, kiedy chcecie zaskoczyć gości czymś wyjątkowym.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
  6. Ozdobną końcówką wyciskamy korpusy łabędzi (kształt łzy), a małą okrągłą końcówką wyciskamy szyje z głowami (kształt liczby 2).
  7. Ciastka pieczemy do uzyskania złocistego koloru – szyje około 5-10 minut, korpusy około 20-25 minut.
  8. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka.
  9. 300 ml mleka gotujemy.
  10. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek.
  11. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  12. Krem studzimy, a następnie miksujemy dodając porcjami miękki tłuszcz do momentu, aż krem stanie się gładki.
  13. W osobnym naczyniu miksujemy 200 ml schłodzonego mleka ze Śnieżką, a następnie ubitą pianę łączymy z kremem.
  14. Wystudzone korpusy kroimy na pół.
  15. Dolną cześć wypełniamy kremem, górną przekrawamy na pół, aby powstały skrzydła.
  16. Wierzch ciastek dekorujemy truskawkami i posypujemy cukrem pudrem.
  17. Ozdabiamy pikiem.

Takiemu deserowi nikt się nie oprze!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: