fbpx
Piernik z dynią - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernik z dynią
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Polewa:

Przygotowanie

Korzenny piernik najlepiej rozgrzewa w chłodne dni. A gdy dodamy do niego pieczonej dyni, nie sposób odmówić dokładki.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Orzechy wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku przez około 10 minut.
  3. Usuwamy skórki z orzechów, część zostawiamy do dekoracji, część rozdrabniamy w moździerzu.
  4. Masło topimy w garnuszku.
  5. Dynię kroimy na mandolinie na cienkie plasterki o długości 2,5 cm, po czym smarujemy stopionym masłem i obsypujemy cukrem cynamonowym.
  6. Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190ºC, na około 15 minut.
  7. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy, rodzynki i upieczoną dynię mieszając do połączenia składników.
  8. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC.
  9. Wystudzone ciasto polewamy podgrzaną masą krówkową i dekorujemy orzechami laskowymi.
  10. Ozdabiamy pikiem.

To połączenie smaków zachwyci każdego!

Piernik z dynią - Delektujemy.pl

Piernik z dynią

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+