1h 30min 12 porcji Łatwy
Piernik z dynią

Piernik z dynią

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Polewa:

Jak przygotować piernik z dynią?

Korzenny piernik najlepiej rozgrzewa w chłodne dni. A gdy dodamy do niego pieczonej dyni, nie sposób odmówić dokładki.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Orzechy wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku przez około 10 minut.
  3. Usuwamy skórki z orzechów, część zostawiamy do dekoracji, część rozdrabniamy w moździerzu.
  4. Masło topimy w garnuszku.
  5. Dynię kroimy na mandolinie na cienkie plasterki o długości 2,5 cm, po czym smarujemy stopionym masłem i obsypujemy cukrem cynamonowym.
  6. Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190ºC, na około 15 minut.
  7. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy, rodzynki i upieczoną dynię mieszając do połączenia składników.
  8. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC.
  9. Wystudzone ciasto polewamy podgrzaną masą krówkową i dekorujemy orzechami laskowymi.
  10. Ozdabiamy pikiem.

To połączenie smaków zachwyci każdego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...