Składniki
Ciasto:- 300 g mąki
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżka cukru cynamonowego Delecta
- 150 g powideł do ciasta np. śliwkowo-cynamonowych
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Piernik nieodłącznie kojarzy się z miodem. Mamy jednak dobrą wiadomość: jeśli zapomnieliście go kupić lub macie alergię na miód, to nadal możecie upiec pyszne ciasto pełne aromatów.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy masło, mleko, na koniec mąkę i cukier cynamonowy. Mieszamy.
- Dodajemy powidła, mieszamy.
- Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki i pieczemy do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto przekładamy powidłami i polewamy polewą zrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ozdabiamy wg uznania i wbijamy pik.
Dzień każdego staje się dużo lepszy ze smakiem piernika.