Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku
Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 1

Przygotowuję składniki: 1 kg świeżych śliwek węgierek, 300 g cukru cynamonowego Delecta , duży garnek, drewnianą łyżkę oraz słoiki do przechowywania powideł.

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 2

Śliwki dokładnie myję, dryluję, kroję w kawałki i wkładam do garnka, podgrzewając na małym ogniu pod przykryciem.

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 3

Po 2 godzinach odkrywam garnek i smażę śliwki, mieszając drewnianą łyżką aż odparuje sok. Dodaję wtedy cukier cynamonowy i mieszam do rozpuszczenia.

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 4

Gotowe powidła przekładam do słoików.