Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku
Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy składniki: 1 kg świeżych śliwek węgierek, 300 g cukru cynamonowego Delecta , duży garnek, drewnianą łyżkę oraz słoiki do przechowywania powideł.

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 2

Śliwki dokładnie myjemy, drylujemy, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka, podgrzewając na małym ogniu pod przykryciem.

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 3

Po 2 godzinach odkrywamy garnek i smażymy śliwki, mieszając drewnianą łyżką aż odparuje sok. Dodajemy wtedy cukier cynamonowy i mieszamy do rozpuszczenia.

Powidła śliwkowo-cynamonowe: krok po kroku

Krok 4

Gotowe powidła przekładamy do słoików.