fbpx
Świąteczna granola z piernikami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Świąteczna granola z piernikami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Domowa granola pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw doskonale sprawdzi się podczas świątecznego śniadania lub jako prezent dla bliskich. Sami spróbujcie!

  1. Pierniczki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu na dzień przed przygotowaniem granoli.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu), a blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, dynię i żurawinę.
  4. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy 4 łyżki miodu, brązowy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka.
  5. Na końcu dodajemy do garnuszka kawę rozpuszczalną, cynamon, imbir, sól i cukier waniliowy, a całość dokładnie mieszamy.
  6. Ciepłą mieszankę wlewamy do płatków owsianych i dokładnie mieszamy.
  7. Tak przygotowaną granolę wykładamy na blaszkę do pieczenia i dodajemy jeszcze 2 łyżki miodu.
  8. Całość pieczemy przez 30 do 40 minut, mieszając co 15 minut tak, by granola piekła się równomiernie. Na 10 minut przed końcem dodajemy 2 kolejne łyżki miodu.
  9. Następnie wyjmujemy granolę z piekarnika i mieszamy z pokruszonymi w blenderze piernikami.

Takie aromatyczne śniadanie wprawi wszystkich domowników w świąteczny nastrój!

Świąteczna granola z piernikami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+