Świąteczna granola z piernikami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 10 porcji
  • 24h
  • 0
Świąteczna granola z piernikami

Świąteczna granola z piernikami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 10 porcji
  • 24h
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Domowa granola pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw doskonale sprawdzi się podczas świątecznego śniadania lub jako prezent dla bliskich. Sami spróbujcie!

  1. Pierniczki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu na dzień przed przygotowaniem granoli.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC (bez termoobiegu), a blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, dynię i żurawinę.
  4. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy 4 łyżki miodu, brązowy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa będzie gładka.
  5. Na końcu dodajemy do garnuszka kawę rozpuszczalną, cynamon, imbir, sól i cukier waniliowy, a całość dokładnie mieszamy.
  6. Ciepłą mieszankę wlewamy do płatków owsianych i dokładnie mieszamy.
  7. Tak przygotowaną granolę wykładamy na blaszkę do pieczenia i dodajemy jeszcze 2 łyżki miodu.
  8. Całość pieczemy przez 30 do 40 minut, mieszając co 15 minut tak, by granola piekła się równomiernie. Na 10 minut przed końcem dodajemy 2 kolejne łyżki miodu.
  9. Następnie wyjmujemy granolę z piekarnika i mieszamy z pokruszonymi w blenderze piernikami.

Takie aromatyczne śniadanie wprawi wszystkich domowników w świąteczny nastrój!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 63