fbpx
Brukowiec mazurski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Brukowiec mazurski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:Karmel:
  • 20 g cukru
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
Nadzienie:
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie

Brukowiec to jedno z najstarszych ciast - ta odmiana wywodzi się ze średniowiecza. Ciasto zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi przypominającemu bruk.

  1. Cukier na karmel wsypujemy do rondelka, a gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, zalewamy go odrobiną gorącej wody i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  2. Dolewamy do cukru koncentrat z buraków, miód i porządnie mieszamy. Jeśli się zbryli, mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, masłem, dolewamy karmel, cukier cynamonowy i wodę.
  4. Mieszamy i dodajemy jajo.
  5. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  6. Odstawiamy przykryte, aby nie obeschło, na godzinę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu).
  8. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej robimy wałek i dzielimy na kawałki wielkości kopytek. Z każdego kawałka robimy kulkę.
  9. Do każdej kulki możemy dodatkowo włożyć po pół łyżeczki powideł.
  10. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jedną kulkę i układamy wokół niej jak płatki kwiatów 6-8 pozostałych kulek.
  11. Łyżkę powideł roztrzepujemy z 4 łyżkami wody i smarujemy wszystkie kulki.
  12. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Ciasto było tradycyjnym wypiekiem świątecznym na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jednak równie dobrze sprawdzi się na co dzień. Cała rodzina go pokocha!  

Brukowiec mazurski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+