1h 10min 6 porcji Łatwy 1h
Brukowiec mazurski
Brukowiec mazurski

Brukowiec mazurski

Składniki

Ciasto:

Karmel:

  • 20 g cukru
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • powidła śliwkowe

Jak przygotować brukowiec mazurski?

Brukowiec to jedno z najstarszych ciast – ta odmiana wywodzi się ze średniowiecza. Ciasto zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi przypominającemu bruk.

  1. Cukier na karmel wsypujemy do rondelka, a gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, zalewamy go odrobiną gorącej wody i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  2. Dolewamy do cukru koncentrat z buraków, miód i porządnie mieszamy. Jeśli się zbryli, mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, masłem, dolewamy karmel, przyprawę do pierników i wodę.
  4. Mieszamy i dodajemy jajo.
  5. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  6. Odstawiamy przykryte, aby nie obeschło, na godzinę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  8. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej robimy wałek i dzielimy na kawałki wielkości kopytek. Z każdego kawałka robimy kulkę.
  9. Do każdej kulki możemy dodatkowo włożyć po pół łyżeczki powideł.
  10. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jedną kulkę i układamy wokół niej jak płatki kwiatów 6-8 pozostałych kulek.
  11. Łyżkę powideł roztrzepujemy z 4 łyżkami wody i smarujemy wszystkie kulki.
  12. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku.
  13. Gotowy brukowiec dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Ciasto było tradycyjnym wypiekiem świątecznym na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jednak równie dobrze sprawdzi się na co dzień. Cała rodzina go pokocha!

 

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: