Brukowiec mazurski

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 6 porcji
  • 1h
  • 0
Brukowiec mazurski
Brukowiec mazurski

Brukowiec mazurski

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 6 porcji
  • 1h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Karmel:

  • 20 g cukru
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • powidła śliwkowe

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Brukowiec to jedno z najstarszych ciast – ta odmiana wywodzi się ze średniowiecza. Ciasto zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi przypominającemu bruk.

  1. Cukier na karmel wsypujemy do rondelka, a gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, zalewamy go odrobiną gorącej wody i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  2. Dolewamy do cukru koncentrat z buraków, miód i porządnie mieszamy. Jeśli się zbryli, mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, masłem, dolewamy karmel, cukier cynamonowy i wodę.
  4. Mieszamy i dodajemy jajo.
  5. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  6. Odstawiamy przykryte, aby nie obeschło, na godzinę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  8. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej robimy wałek i dzielimy na kawałki wielkości kopytek. Z każdego kawałka robimy kulkę.
  9. Do każdej kulki możemy dodatkowo włożyć po pół łyżeczki powideł.
  10. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jedną kulkę i układamy wokół niej jak płatki kwiatów 6-8 pozostałych kulek.
  11. Łyżkę powideł roztrzepujemy z 4 łyżkami wody i smarujemy wszystkie kulki.
  12. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku.
  13. Gotowy brukowiec dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Ciasto było tradycyjnym wypiekiem świątecznym na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jednak równie dobrze sprawdzi się na co dzień. Cała rodzina go pokocha!

 

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 50