fbpx
Mini torciki piernikowo-żurawinowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mini torciki piernikowo-żurawinowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

W czasie świąt jedzenie jest jedną z najbardziej popularnych aktywności. :) Po sytym obiedzie nie ma już miejsca na tort, ale na mini torcik… Cóż. :)

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczoną i wystudzoną margarynę miksujemy z wodą, jajami i mieszanką do wypieku domowego piernika.
  3. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 45-50 minut. Stan piernika sprawdzamy patyczkiem.
  5. Z piernika wycinamy kawałki w kształcie koła.
  6. W rondelku przez ok. 15 minut gotujemy żurawinę z dżemixem, sokiem jabłkowym i miodem. Następnie blendujemy masę.
  7. Pierniki przecinamy na dwa blaty i przekładamy masą żurawinową.
  8. Rozpuszczamy polewę w gorącej wodzie i oblewamy torciki. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
  9. Gdy polewa zastygnie, ozdabiamy Decoradą, Fajnymi Pisakami XXL, orzechami i gałązką choinkową (dokładnie umytą).
  10. W każdy torcik wbijamy ulubiony pik.

Na małą porcję piernika zawsze znajdzie się miejsce! A tak ozdobione torciki dodatkowo będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Mini torciki piernikowo-żurawinowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+