fbpx
Pierniczkowe babeczki - kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczkowe babeczki - kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • cukier puder

Przygotowanie

Pierniczki w formie babeczek, a do tego z pysznym kremem? Zakochacie się w tym smaku!

  1. Ciasto przygotowujemy na dzień przed pieczeniem.
  2. Kakao mieszamy z mąką w dużej misce.
  3. Miód gotujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, a następnie czekamy, aż się rozpuści.
  4. Odstawiamy całość do ostygnięcia.
  5. W gęstej śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuszczamy sodę.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując.
  7. Kiedy piana będzie błyszcząca, zaczynamy kolejno dodawać żółtka i miksujemy na niskich obrotach.
  8. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą i łączymy wszystkie składniki w gładką masę.
  9. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  11. Zmielone orzechy mieszamy z masą makową, aż powstanie gładki krem do nadziewania ciasteczek.
  12. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 6 - 7 cm.
  13. Wycięte kółka umieszczamy w foremkach do muffinków i nadziewamy masą orzechowo-makową.
  14. Gotowe piernikowe babeczki pieczemy przez 20 minut.
  15. Przed podaniem posypujemy wierzch babeczek cukrem pudrem.
  16. W przygotowane babeczki wbijamy piki.

Tak piękne, że aż żal jeść - gdyby tylko nie były takie pyszne!

Pierniczkowe babeczki - kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Joanna

06-07-2023

Ocena:

Super przepis! Polecam:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+