45min 12 porcji Łatwy 24h
Pierniczkowe babeczki – kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym

Pierniczkowe babeczki – kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • cukier puder

Jak przygotować pierniczkowe babeczki?

Pierniczki w formie babeczek, a do tego z pysznym kremem? Zakochacie się w tym smaku!

  1. Ciasto przygotowujemy na dzień przed pieczeniem.
  2. Kakao mieszamy z mąką w dużej misce.
  3. Miód gotujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, a następnie czekamy, aż się rozpuści.
  4. Odstawiamy całość do ostygnięcia.
  5. W gęstej śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuszczamy sodę.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując.
  7. Kiedy piana będzie błyszcząca, zaczynamy kolejno dodawać żółtka i miksujemy na niskich obrotach.
  8. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą i łączymy wszystkie składniki w gładką masę.
  9. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  11. Zmielone orzechy mieszamy z masą makową, aż powstanie gładki krem do nadziewania ciasteczek.
  12. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 6 – 7 cm.
  13. Wycięte kółka umieszczamy w foremkach do muffinków i nadziewamy masą orzechowo-makową.
  14. Gotowe piernikowe babeczki pieczemy przez 20 minut.
  15. Przed podaniem posypujemy wierzch babeczek cukrem pudrem.
  16. W przygotowane babeczki wbijamy piki.

Tak piękne, że aż żal jeść – gdyby tylko nie były takie pyszne!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...