1h 37min 12 porcji Średni
Babeczki z grejpfrutem
Babeczki z grejpfrutem

Babeczki z grejpfrutem

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duży czerwony grejpfrut

Dekoracja:

  • cukier puder

Jak przygotować babeczki z grejpfrutem?

Kolejna wariacja na temat składnika tygodnia – grejpfruta. Oto babeczki z grejpfrutem i kremem mascarpone.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, 1 łyżkę otartej skórki z grejpfruta oraz 3 łyżki soku. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystko, aż masa będzie gładka.
  3. Grejpfruta obieramy z błon i kroimy poszczególne cząstki na połowę.
  4. Po nałożeniu ciasta do silikonowych foremek, do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy po połowie cząstki grejpfruta.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Następnie studzimy przez 20 minut.
  6. Ser mascarpone i cukier puder miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty, aż masa będzie gładka.
  7. Miąż 5 cząstek grejpfruta, obranych z białych błon dzielimy na drobne piórka.
  8. Babeczki kroimy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu serowego.
  9. Wierzch dekorujemy cukrem pudrem i piórkami grejpfruta.
  10. W babeczki wbijamy piki.

Zwykle kwaśny grejpfrut, a tu taka słodycz. Rodzina będzie je miło wspominać.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: