Babeczki Pandy

4 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Krem:

Lukier:

  • 90 g białka
  • 445 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

Czy dorosły może zostać bohaterem dziecięcych urodzin? Otóż tak! Taka sytuacja spotkała mnie podczas urodzin syna sąsiadki. Kaśka poprosiła mnie o inspirację na bal urodzinowy dla małych gości. Kocham dzieci, więc zamiast inspiracji, przygotowałam blaszkę słodkich pand! To był mój prywatny prezent, bo z sąsiadami trzeba dobrze żyć.

Jak przygotować babeczki Pandy?

Najpierw przygotowuję babeczki. Do wysokiego naczynia wbijam jajka, dodaję 100 ml mleka i olej. Wsypuję zawartość torebki do wypieku babeczek i wszystko mieszam łyżką do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przekładam do 12 foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki powinny uzyskać złocisty kolor po ok. 20 minutach, ale dla pewności warto skontrolować je też patyczkiem.

Kiedy babeczki są gotowe, czas na krem! Miksuję na najwyższych obrotach zawartość torebki z 350 ml schłodzonego mleka. Gotowy krem nakładam szprycą na wystudzone babeczki. Zanim zamienią się w pandy, będą musiały poczekać około 3 godzin w lodówce, żeby krem uzyskał właściwą konsystencję.

Teraz zaczyna się prawdziwa zabawa! Przygotowuję lukier królewski miksując cukier puder z sokiem z cytryny i białkiem do momentu uzyskania lejącej się konsystencji. Górę babeczek polewam lukrem i zanurzam w cukrze. Panda zaczyna mieć futerko!

Z draży czekoladowych robię nos, uszy i podstawę oczu, a czekoladowe płatki lub inne ciemne posypki wykorzystuję do stworzenia pozostałej części pyszczka.

Na białym konfetti rysuję czarne kropki. Umieszczam je na drażach czekoladowych imitujących oczy.

Jak wszyscy wiemy, pandy to słodkie zwierzęta. Tym razem nie jest inaczej – sama słodycz!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...