Jak przygotować babeczki Elmo?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Lubicie „Ulicę Sezamkową”? Dzieciaki wprost uwielbiają! Takie babeczki z pewnością przypadną im do gustu.
- Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek do pieczenia i aromat mieszamy na gładką masę.
- Ciasto przekładamy do muffinkowych foremek do 3/4 wysokości.
- Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy na kratce.
- Budyń przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po ostudzeniu miksujemy z masłem.
- Babeczki smarujemy kremem zabarwionym czerwonym barwnikiem spożywczym.
- Oczy Elmo robimy z lukru i suszonych jagód, nos z moreli, a do zrobienia „futerka“ używamy wiórków kokosowych zabarwionych czerwonym barwnikiem spożywczym.
- Ozdabiamy pikiem.
Dzieci będą zachowycone na widok takich smakolyków.