1h 30 porcji Łatwy
Pierniczki udekorowane bakaliami

Pierniczki udekorowane bakaliami

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować pierniczki z bakaliami?

Czy istnieje coś lepszego od gorącej herbaty i pierniczka? Tak! Talerz pierniczków udekorowanymi bakaliami i czekoladą.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  3. Mąkę łączymy z miodem, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką koła.
  5. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  6. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
  7. Opakowanie z polewą wkładamy do kąpieli wodnej, odcinam rożek i ostrożnie polewamy nią upieczone pierniki.
  8. Wierzch ciasteczek posypujemy ulubionymi bakaliami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Z takimi pierniczkami od razu można poczuć zapach Świąt.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...