fbpx
Pierniczki udekorowane bakaliami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczki udekorowane bakaliami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Czy istnieje coś lepszego od gorącej herbaty i pierniczka? Tak! Talerz pierniczków udekorowanymi bakaliami i czekoladą.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  3. Mąkę łączymy z miodem, sodą, cukrem cynamonowym, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką koła.
  5. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  6. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
  7. Opakowanie z polewą wkładamy do kąpieli wodnej, odcinam rożek i ostrożnie polewamy nią upieczone pierniki.
  8. Wierzch ciasteczek posypujemy ulubionymi bakaliami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Z takimi pierniczkami od razu można poczuć zapach Świąt.

Pierniczki udekorowane bakaliami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+