fbpx
Semifreddo - wyróżniony przepis Lidii - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Semifreddo - wyróżniony przepis Lidii
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 40

Składniki

Nadzienie:

Przygotowanie

Idealnie aksamitny, zmrożony deser to świetna propozycja na ciepłe dni. Co powiecie na semifreddo?

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno.
  2. W metalowej miseczce ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy biały cukier i cukier wanilinowy.
  3. Ubijamy do momentu roztarcia cukru, a na koniec dodajemy do sztywnej piany żółtka i wciąż ubijamy, aż masa będzie gładka.
  4. Do garnka wlewamy do 1/4 wysokości wodę, gotujemy na średnim ogniu i stawiamy na garnku miskę z masą jajeczną.
  5. Krem ubijamy mikserem ręcznym przez 4-5 minut, aż masa będzie sztywna i gładka.
  6. Miskę zdejmujemy z garnka i wstawiamy do naczynia z zimną wodą, cały czas ubijając jeszcze do czasu, aż masa ostygnie.
  7. Zimną masę jajeczną łączymy z ubitą śnieżką.
  8. Do kremu dodajemy owoce, na przykład maliny, jeżyny i borówki.
  9. Przekładamy do szklanej foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą.
  10. Naczynie wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
  11. Semifreddo podajemy zamrożone, posypane świeżymi owocami.
  12. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Semifreddo - wyróżniony przepis Lidii

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+