1h 15 porcji Łatwy
Pampuchy babci Filipa

Pampuchy babci Filipa

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g drożdży Delecta
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy

Jak przygotować pampuchy babci Filipa?

Pampuchy, czyli kluski na parze, to delikatne bułeczki, które znamy z przepisów naszych babć. Palce lizać!

  1. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z solą, cukrem, suchymi drożdżami, ciepłym mlekiem i oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
  3. Następnie przekładamy je do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 15 równych części i formujemy z każdej średniej wielkości bułeczki.
  5. Układamy je na blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.
  6. W międzyczasie zagotowujemy wodę do parowania klusek w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie macie takiego garnka, wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką.
  7. Wyrośnięte kluski układamy na wkładce w garnku zostawiając między nimi nieco odstępu.
  8. Przykrywamy i parujemy przez 10 minut.
  9. Lekko przestudzone serwujemy z ulubionymi dodatkami i okolicznościowym pikiem.

Podane z cukrem pudrem, kakao czy z jogurtem? A może jeszcze z czymś innym? Zawsze będą znakomite!

Średnia: 3,80 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...