Pampuchy babci Filipa

1 h 30 min15 porcjiŁatwy

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 g drożdży Delecta
  • 350 – 360 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
Pobierz piki

Jak przygotować Pampuchy babci Filipa?

Czy wiecie co to są pampuchy? Wasze babcie na pewno wiedzą! Nie ma nic lepszego od puchatej bułeczki przygotowanej na parze przez ukochaną babcię, która okrasi deser ciepłym słowem, soczystymi owocami albo po prostu łyżką gęstej śmietanki i szczerym uśmiechem.

Jak przygotować Pampuchy babci Filipa?

Mąkę pszenną przesiewam i mieszam z solą, cukrem, suchymi drożdżami, mlekiem i oliwą. Ciasto wyrabiam aż zrobi się gładkie i elastyczne. Następnie przekładam je do naoliwionej misy i pozostawiam do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 15 równych części i formuję z każdej średniej wielkości bułeczki. Układam je na blacie wysypanym mąką i przykrywam ściereczką do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie zagotowuję wodę do parowania klusek w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie macie takiego garnka, wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką. Wyrośnięte kluski układam na wkładce w garnku zostawiając między nimi nieco odstępu. Przykrywam i paruję przez 10 minut. Lekko przestudzone serwuję z ulubionymi dodatkami.

Średnia: 3,80 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...