45min 12 porcji Łatwy
Babeczki z chili

Babeczki z chili

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • szczypta chili

Jak przygotować babeczki z chili?

A gdyby tak na majówkowy deser podać babeczki czekoladowe z chili. Ciekawe czy połączenie smaku czekolady z chilli przypadnie domownikom do gustu.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chili i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  6. Ostudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego.
  7. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.
  8. Wbijamy w babeczki pik.

Czas wspólnie wgryźć się w ten smak.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...