fbpx
Pierniczki bezglutenowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczki bezglutenowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mieszanka ryżowa lub kukurydziana)
  • 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (mieszanka cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: W małym rondlu, na średnim ogniu, podgrzewaj melasę z cukrem brązowym i masłem, mieszając, aż składniki się połączą i cukier się rozpuści. Odstaw z ognia i pozwól lekko ostygnąć.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Dodaj ostudzoną mieszankę miodową i jajko, mieszając, aż ciasto będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki.

KROK 3: Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

KROK 4: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek do ciastek wytnij kształty.

KROK 5: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka nieco się rozrosną podczas pieczenia. Piecz przez około 8-10 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kratce.

Pierniczki bezglutenowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+