Pieczone mini-pączki z konfiturą z suszonej żurawiny
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 50 ml mleka
- 50 g drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 130 g masła
- 2 opakowania suszonej żurawiny Bakalland
- 300 ml soku jabłkowego
- 200 ml wody
- ½ łyżeczki papryki chili
Przygotowanie
Tłusty Czwartek to dzień, w którym bez przeszkód możemy objadać się pączkami i faworkami. Jeśli jednak dbamy o linię, możemy wybrać zdrowszą, pieczoną wersję.
- Owoce żurawiny zalewamy sokiem jabłkowym wymieszanym z wodą na 7-8 godzin.
- Dodajemy chili i gotujemy na małym ogniu, aż sok odparuje. Konfiturę odstawiamy do wystudzenia.
- Ze świeżych drożdży robimy rozczyn, mieszając lekko ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i 1 łyżką mąki.
- Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę suchą ściereczką. Rozczyn powinien zacząć pracować (spienić się i zwiększyć swoją objętość).
- Przesianą mąkę, cukier i sól mieszamy na niskich obrotach.
- Wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy całość łyżką. Stopniowo dodajemy jaja, cały czas mieszając, ale nie miksując.
- Kiedy masa będzie jednolita wyrabiamy ciasto końcówką miksera typu hak przez około 7-8 minut, na średnich obrotach.
- Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy do niego po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając (około 7 minut), aż ciasto będzie elastyczne, błyszczące i będzie odklejać się od ścianek miski.
- Przykrywamy je wtedy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i jeszcze raz szybko zagniatamy ręką, wykładamy na blat podsypany mąką, przewracamy na drugą stronę i posypujemy mąką.
- Dłońmi rozpłaszczamy ciasto na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką lub obręczą wycinamy koła o średnicy około 7 cm.
- Na środku układamy łyżeczkę żurawinowej konfitury, brzegi zlepiamy w sakiewkę i układamy łączeniem do dołu w papierowych papilotkach tak, aby z góry pączek wyglądał jak kula.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Papilotki z pączkami układamy na blaszce pamiętając o odstępach i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut.
- Gotowe, ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy ulubionym pikiem.
Te pączki są tak pyszne, że na pewno nie będą przygotowywanie tylko na Tłusty Czwartek - na stałe zagoszczą w wielu domach!