1h 30min 12 porcji Łatwy 9h
Pieczone mini-pączki z konfiturą z suszonej żurawiny

Pieczone mini-pączki z konfiturą z suszonej żurawiny

Składniki

Ciasto:

  • 50 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jaja
  • 130 g masła

Nadzienie:

Jak przygotować pieczone mini-pączki?

Tłusty Czwartek to dzień, w którym bez przeszkód możemy objadać się pączkami i faworkami. Jeśli jednak dbamy o linię, możemy wybrać zdrowszą, pieczoną wersję.

  1. Owoce żurawiny zalewamy sokiem jabłkowym wymieszanym z wodą na 7-8 godzin.
  2. Dodajemy chili i gotujemy na małym ogniu, aż sok odparuje. Konfiturę odstawiamy do wystudzenia.
  3. Ze świeżych drożdży robimy rozczyn, mieszając lekko ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i 1 łyżką mąki.
  4. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę suchą ściereczką. Rozczyn powinien zacząć pracować (spienić się i zwiększyć swoją objętość).
  5. Przesianą mąkę, cukier i sól  mieszamy na niskich obrotach.
  6. Wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy całość łyżką. Stopniowo dodajemy jaja, cały czas mieszając, ale nie miksując.
  7. Kiedy masa będzie jednolita wyrabiamy ciasto końcówką miksera typu hak przez około 7-8 minut, na średnich obrotach.
  8. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy do niego po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając (około 7 minut), aż ciasto będzie elastyczne, błyszczące i będzie odklejać się od ścianek miski.
  9. Przykrywamy je wtedy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  10. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i jeszcze raz szybko zagniatamy ręką, wykładamy na blat podsypany mąką, przewracamy na drugą stronę i posypujemy mąką.
  11. Dłońmi rozpłaszczamy ciasto na placek o grubości około 1 cm.
  12. Szklanką lub obręczą wycinamy koła o średnicy około 7 cm.
  13. Na środku układamy łyżeczkę żurawinowej konfitury, brzegi zlepiamy w sakiewkę i układamy łączeniem do dołu w papierowych papilotkach tak, aby z góry pączek wyglądał jak kula.
  14. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  15. Papilotki z pączkami układamy na blaszce pamiętając o odstępach i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  16. Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez 13-15 minut.
  17. Gotowe, ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy ulubionym pikiem.

Te pączki są tak pyszne, że na pewno nie będą przygotowywanie tylko na Tłusty Czwartek – na stałe zagoszczą w wielu domach!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: