Babeczki fasolowe ze śliwką

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 10 porcji
  • 2h
  • 0
Babeczki fasolowe ze śliwką
Babeczki fasolowe ze śliwką

Babeczki fasolowe ze śliwką

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 10 porcji
  • 2h
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

  • 1/2 kg ugotowanej fasoli Jaś
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 50 g śliwek suszonych Bakalland

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Wytrawne babeczki to świetna i zdrowa przekąska do pracy – można zabrać je ze sobą wszędzie, także na piknik i wycieczkę.

  1. Ugotowaną i wystudzoną fasolę miażdżymy ubijaczką do ziemniaków.
  2. Dodajemy jaja i roztopione masło, dokładnie mieszamy.
  3. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku i łyżeczce cukru. Dosypujemy łyżkę mąki i po rozmieszaniu dolewamy do masy fasolowej.
  4. Teraz dosypujemy resztę mąki po trochu, ciągle mieszając. Ciasto ma być gęste tak, by dawało się je nakładać łyżką.
  5. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  7. Bez powtórnego wyrabiania nakładamy ciasto do wysmarowanych masłem foremek na babeczki.
  8. W środek wciskamy śliwkę lub dwie i przykrywamy je małym kawałkiem ciasta.
  9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut.
  10. Dekorujemy odpowiednim pikiem.

Fasola i śliwki to zgrany duet, który zaspokoi niewielki głód. Mogą sprawdzić się także jako przekąska na przyjęcie czy przystawka na rodzinnej kolacji.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 66