Składniki
Spód:- 200 g herbatników
- 80 g masła
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- 500 g serka homogenizowanego
- 80 g cukru
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g malin
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie mixu do śmietany
- maliny
- kwiaty jadalne (bratki lub kwiaty czarnego bzu)
Przygotowanie
Ciasto z malinami sprawi przyjemność każdemu, komu zechcemy je przygotować, a ponadto nie wymaga za dużo wysiłku.
- Kruszymy herbatniki, mieszamy je z masłem i przekładamy na spód tortownicy.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Galaretkę przygotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Serek miksujemy z cukrem. Wlewamy do masy galaretkę i miksujemy jeszcze raz.
- Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
- Wsypujemy maliny i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby masa się ścięła.
- Ubijamy śmietanę z cukrem. Pod koniec dodajemy mix do śmietany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Śmietaną smarujemy tort. Dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
- Przed podaniem dekorujemy tort kwiatami jadalnymi i okolicznościowym pikiem.
Taki samodzielnie wykonany prezent urodzinowy zawsze jest dobrym pomysłem. I jakim smacznym!