Jak przygotować biszkoptowy arbuzowiec?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Sądziliście, że wodnisty arbuz nie nadaje się do zrobienia ciasta? Pozwólcie, że wyprowadzimy Was z błędu…
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
- Dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut, do suchego patyczka.
- Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
- Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
- Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
- Makowy biszkopt pieczemy przez około 15 minut.
- Zimną śmietankę ubijamy z cukrem, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
- Smarujemy nią ciemny, wystudzony biszkopt.
- Miąższ arbuza kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
- Dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
- Masę wylewamy na śmietankę.
- Drugi biszkopt układamy bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.
- Na niej układamy truskawki.
- Gotujemy jedną szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
- Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
- Przygotowaną, wystudzoną masą zalewamy wierzch ciasta.
- Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
- Dekorujemy pikiem.
Przyznacie, że takie egzotyczne połączenie potrafi zasmakować.