2h 14 porcji Łatwy 12h
Biszkoptowy arbuzowiec
Biszkoptowy arbuzowiec

Biszkoptowy arbuzowiec

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

Masa arbuzowa:

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

Masa truskawkowa:

Jak przygotować biszkoptowy arbuzowiec?

Sądziliście, że wodnisty arbuz nie nadaje się do zrobienia ciasta? Pozwólcie, że wyprowadzimy Was z błędu…

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  4. Dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut, do suchego patyczka.
  7. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  8. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
  9. Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
  10. Makowy biszkopt pieczemy przez około 15 minut.
  11. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
  12. Smarujemy nią ciemny, wystudzony biszkopt.
  13. Miąższ arbuza kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  14. Dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  15. Masę wylewamy na śmietankę.
  16. Drugi biszkopt układamy bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.
  17. Na niej układamy truskawki.
  18. Gotujemy jedną szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
  19. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
  20. Przygotowaną, wystudzoną masą zalewamy wierzch ciasta.
  21. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
  22. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, że takie egzotyczne połączenie potrafi zasmakować.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...