fbpx
Papanasi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Papanasi
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:

Wypełnienie:

  • Kwaśna śmietana
  • Dżem owocowy (np. jagodowy, malinowy)

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce połącz twaróg, jajka, cukier i esencję waniliową. Wymieszaj wszystko na gładką masę.

KROK 2: Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy twarogowej. Mieszaj do połączenia składników, ale nie za długo, aby ciasto nie stało się twarde.

KROK 3: Na oprószonym mąką blacie uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Z każdej kuli wyciągnij małą część ciasta, formując mały "kapelusz" (będzie to "czubek" papanasi).

KROK 4: Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Smaż papanasi na złoty kolor z obu stron, a następnie usmaż oddzielnie "kapelusze".

KROK 5: Odsącz papanasi na ręczniku papierowym. Podawaj gorące, z kwaśną śmietaną i dżemem owocowym na wierzchu.

Papanasi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+