fbpx
Grochowinki czyli faworki kociewskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Grochowinki czyli faworki kociewskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:
  • 310 g mąki
  • ⅓ kostki drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja (1 całe i 1 żółtko)
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 50 g masła
Do smażenia:
  • 1 l oleju
Do posypania:
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie

Niejeden może poczuć się zaskoczony, kiedy spogląda na grochowinki kociewskie, czyli faworki na drożdżach. Dlaczego? Bo znikają w mgnieniu oka!

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczną masę i wyrabiamy przez 8 minut.
  2. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Gdy wyrośnie, dzielimy je na 2 części.
  4. Każdą rozwałkowujemy na grubość 2-3 milimetrów i tniemy w romby.
  5. Każdy romb nacinamy w środku i każdy z końców przewlekamy przez otwór.
  6. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy na nim grochowinki.
  7. Gdy lekko zazłocą się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
  8. Usmażone grochowinki osączamy z oleju na papierowym ręczniku.
  9. Posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Spieszcie się, nim wszystkie znikną z talerza.

Grochowinki czyli faworki kociewskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+