Składniki
- 750 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 2 opakowania budyniu waniliowego Delecta
- 2 żółtka
- 250 g miękkiego masła
- 250 g groszku ptysiowego
- cukier puder do podania
Przygotowanie
KROK 1: 500 ml mleka wlej do rondla i podgrzej razem z cukrem i cukrem z dodatkiem wanilii. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz żółtkami. Gdy mleko z rondlu zacznie wrzeć, wlej do niego mieszankę cienkim strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewaj 2-3 minuty, aż krem zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
KROK 2: Miękkie masło umieść w misce i chwilę zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń, miksując do połączenia.
KROK 3: Dno formy 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż połowę groszku ptysiowego, następnie wyłóż krem i posyp pozostałym groszkiem ptysiowym. Wstaw na całą noc do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.