Kołocz śląski

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 12 porcji
  • 1h
  • 0
Kołocz śląski
Kołocz śląski

Kołocz śląski

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 12 porcji
  • 1h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Kołocz to ciasto będące symbolem obfitości, które podawało się głównie na weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach, jednak smakować będzie każdemu. 🙂

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło.
  3. Dokładnie mieszamy, robimy kulę i owijamy folią.
  4. Wkładamy na godzinę do stężenia.
  5. Twarde ciasto dzielimy na dwie części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3). Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia.
  6. Na cieście rozkładamy równo masę makową.
  7. Na powierzchni maku rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części.
  8. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Nasz przepis na kołocz jest prosty i szybki – gwarantujemy, że zasmakuje każdemu. No bo kto nie lubi ciasta z makiem? 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 45