fbpx
Kołocz śląski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kołocz śląski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Kołocz to ciasto będące symbolem obfitości, które podawało się głównie na weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach, jednak smakować będzie każdemu. :)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło.
  3. Dokładnie mieszamy, robimy kulę i owijamy folią.
  4. Wkładamy na godzinę do stężenia.
  5. Twarde ciasto dzielimy na dwie części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3). Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia.
  6. Na cieście rozkładamy równo masę makową.
  7. Na powierzchni maku rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części.
  8. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Nasz przepis na kołocz jest prosty i szybki - gwarantujemy, że zasmakuje każdemu. No bo kto nie lubi ciasta z makiem? :)

Kołocz śląski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+