fbpx
Rudnicki pieróg jaglany - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rudnicki pieróg jaglany
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka mięty

Przygotowanie

Ten przepis należy do tych, które zaskoczą Was nie tylko nazwą, ale i smakiem. Czy dacie się przekonać?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze składników na ciasto zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Kaszę płuczemy i przelewamy gorącą wodą na sicie.
  5. Zagotowujemy 1 l wody i wsypujemy kaszę.
  6. Gdy się zagotuje, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, czasem mieszając.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki cukru.
  8. Gdy kasza będzie miękka, zestawiamy z ognia i studzimy. Powinna być gęsta.
  9. Do zimnej kaszy dodajemy jaja, twaróg drobno zmielony i posiekaną drobno miętę.
  10. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku - farsz ma być lekko słodki.
  11. Jeśli lubicie, można dodać rodzynki albo skórkę ze sparzonej cytryny.
  12. Ciasto dzielimy na 2 części.
  13. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę i jej boki.
  14. Nakładamy farsz, tak żeby dokładnie przylegał do ciasta z każdej strony.
  15. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy szczelnie górę placka.
  16. Pieczemy około godziny do zrumienienia.
  17. Dekorujemy pikiem.

Zaskakujący rarytas, prawda?

Rudnicki pieróg jaglany

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+