Pączki ziemniaczane podlaskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pączki ziemniaczane podlaskie
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Ciasto:Do smażenia:
  • 2 litry oleju
Do dekoracji:

Przygotowanie

Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że kuchnia podlaska ma bardzo wiele do zaoferowania.

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  2. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki.
  3. Wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach.
  4. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach, odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Gotowe pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
  9. Dekorujemy pikiem.

Te pączki to prawdziwe słodkie skarby.

Pączki ziemniaczane podlaskie

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+