fbpx
Pączki ziemniaczane podlaskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pączki ziemniaczane podlaskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:Do smażenia:
  • 2 litry oleju
Do dekoracji:

Przygotowanie

Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że kuchnia podlaska ma bardzo wiele do zaoferowania.

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  2. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki.
  3. Wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach.
  4. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach, odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Gotowe pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
  9. Dekorujemy pikiem.

Te pączki to prawdziwe słodkie skarby.

Pączki ziemniaczane podlaskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+