1h 20min 16 porcji Łatwy
Pączki ziemniaczane podlaskie
Pączki ziemniaczane podlaskie

Pączki ziemniaczane podlaskie

Składniki

Ciasto:

Do smażenia:

  • 2 litry oleju

Do dekoracji:

Jak przygotować pączki ziemniaczane podlaskie?

Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że kuchnia podlaska ma bardzo wiele do zaoferowania.

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  2. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki.
  3. Wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach.
  4. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach, odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Gotowe pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
  9. Dekorujemy pikiem.

Te pączki to prawdziwe słodkie skarby.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: