3h 5 porcji Średni 2h 30min
Szneka z glancem
Szneka z glancem

Szneka z glancem

Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej poznańskiej
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jaja (2 całe i żółtko)
  • 50 g cukru
  • 5 g soli

Do smarowania:

  • pozostałe białko

Do dekoracji:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować sznekę z glancem?

Nie każda poczciwa drożdżówka czy słodka polukrowana bułka to szneka z glancem! Drożdżówka zwijana w formie ślimaczej muszli z błyszczącym dodatkiem – w tym przypadku lukrem – to deser jedyny w swoim rodzaju.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę z solą i drożdżami.
  4. Jaja i dwa żółtka ubijamy z cukrem i solą.
  5. Rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko.
  6. Do jaj dodajemy mąkę z drożdżami, mieszamy.
  7. Do masy dodajemy masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto około 6 minut.
  8. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
  9. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy około minuty.
  10. Dzielimy na 5 części i formujemy z nich stożkowate wałki o grubości 1,5-2 cm.
  11. Każdy wałek zwijamy jak ślimaka grubszym końcem w środku.
  12. Bułki kładziemy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
  13. Smarujemy bułki białkiem i pieczemy 20 minut w piekarniku.
  14. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  15. Szneki polewamy gotowym lukrem.
  16. Każdą dekorujemy pikiem.

Przyznajcie sami, czy istnieje coś lepszego na początek dnia?

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: