45min 8 porcji Łatwy
Rurki z ciasta moczonego
Rurki z ciasta moczonego

Rurki z ciasta moczonego

Składniki

Ciasto:

Farsz:

  • powidła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Jak przygotować rurki z ciasta moczonego?

Kozdy górol pise, jako fce. Tak, jak nauczył się w domu rodzinnym, jak pamięta, jak mówią inni górale czy jak ma ochotę. Niezależnie jednak od gwary, każdemu smakują rurki z ciasta moczonego.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Ze wszystkich składników zagniatamy zwarte ciasto.
  3. Zawijamy w folię i reklamówkę, wkładamy do garnka z zimną wodą i czekamy, aż ciasto na tyle urośnie, że wypłynie na wierzch.
  4. Dzielimy na małe kuleczki i każdą rozwałkowujemy.
  5. Zawijamy wokół metalowej rurki do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 6-8 minut.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier i sok z cytryny.
  7. Gdy wystygną, smarujemy wnętrze rurek powidłami i nadziewamy bitą śmietaną.
  8. Dekorujemy pikami.

Oj, te rurki posmakują nie tylko góralom!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: