fbpx
Rurki z ciasta moczonego - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rurki z ciasta moczonego
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Farsz:
  • powidła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

Kozdy górol pise, jako fce. Tak, jak nauczył się w domu rodzinnym, jak pamięta, jak mówią inni górale czy jak ma ochotę. Niezależnie jednak od gwary, każdemu smakują rurki z ciasta moczonego.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Ze wszystkich składników zagniatamy zwarte ciasto.
  3. Zawijamy w folię i reklamówkę, wkładamy do garnka z zimną wodą i czekamy, aż ciasto na tyle urośnie, że wypłynie na wierzch.
  4. Dzielimy na małe kuleczki i każdą rozwałkowujemy.
  5. Zawijamy wokół metalowej rurki do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 6-8 minut.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier i sok z cytryny.
  7. Gdy wystygną, smarujemy wnętrze rurek powidłami i nadziewamy bitą śmietaną.
  8. Dekorujemy pikami.

Oj, te rurki posmakują nie tylko góralom!

Rurki z ciasta moczonego

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+