Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Karpatki Delecta
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 1 ½ szklanki różnych orzechów Bakalland (włoskie; laskowe; brazylijskie; migdały; nerkowce itp.)
- ¾ szklanki wybranych orzechów Bakalland
- 1 opakowanie masy kajmakowej o smaku orzechowym Bakalland
Przygotowanie
Zaczynam od przygotowania ciasta - w tym celu postępuję zgodnie z przepisem z opakowania. Do wypieku dwóch blatów ciasta używam blaszek o wymiarach ok. 25 x 30 cm. Przygotowuję krem. Zawartość torebki z kremem mieszam w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowuję, a następnie wlewam rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuję, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiam do wystudzenia. Gotową masę miksuję z miękkim tłuszczem. Z gotowej masy odkładam ok. 1/3, dodaję 200 g kajmaku, drobno pokrojone orzechy i miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładam przygotowany krem z orzechami, następnie krem budyniowy i przykrywam górną warstwą ciasta. Ciasto z wierzchu smaruję pozostałą masą kajmakową i posypuję obficie pokrojonymi orzechami.