fbpx
Orzechowy misz masz - karpatka z orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Orzechowy misz masz - karpatka z orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie Karpatki Delecta
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 ½ szklanki różnych orzechów Bakalland (włoskie; laskowe; brazylijskie; migdały; nerkowce itp.)
  • ¾ szklanki wybranych orzechów Bakalland
  • 1 opakowanie masy kajmakowej o smaku orzechowym Bakalland

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania ciasta - w tym celu postępuję zgodnie z przepisem z opakowania. Do wypieku dwóch blatów ciasta używam blaszek o wymiarach ok. 25 x 30 cm. Przygotowuję krem. Zawartość torebki z kremem mieszam w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowuję, a następnie wlewam rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuję, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiam do wystudzenia. Gotową masę miksuję z miękkim tłuszczem. Z gotowej masy odkładam ok. 1/3, dodaję 200 g kajmaku, drobno pokrojone orzechy i miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładam przygotowany krem z orzechami, następnie krem budyniowy i przykrywam górną warstwą ciasta.  Ciasto z wierzchu smaruję pozostałą masą kajmakową i posypuję obficie pokrojonymi orzechami.  

Orzechowy misz masz - karpatka z orzechami - Delektujemy.pl

Orzechowy misz masz - karpatka z orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+