1h 12 porcji
Orzechowy misz masz – karpatka z orzechami

Orzechowy misz masz – karpatka z orzechami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie Karpatki Delecta
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

Jak przygotować Orzechowy misz masz – karpatka z orzechami?

Zaczynam od przygotowania ciasta – w tym celu postępuję zgodnie z przepisem z opakowania. Do wypieku dwóch blatów ciasta używam blaszek o wymiarach ok. 25 x 30 cm.

Przygotowuję krem. Zawartość torebki z kremem mieszam w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowuję, a następnie wlewam rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuję, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiam do wystudzenia. Gotową masę miksuję z miękkim tłuszczem. Z gotowej masy odkładam ok. 1/3, dodaję 200 g kajmaku, drobno pokrojone orzechy i miksuję do uzyskania gładkiego kremu.

Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładam przygotowany krem z orzechami, następnie krem budyniowy i przykrywam górną warstwą ciasta.  Ciasto z wierzchu smaruję pozostałą masą kajmakową i posypuję obficie pokrojonymi orzechami.

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: