1h 30min 12 porcji Łatwy
Babeczki z mandarynkami

Babeczki z mandarynkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 5 mandarynek bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki cukru

Dekoracje:

Jak przygotować babeczki z mandarynkami?

Świąteczne ozdoby, zapach cynamonu i mandarynek w kuchni to znak, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Warto przygotować z tej okazji pyszne babeczki!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. W garnku z wodą umieszczamy mandarynki w całości i dodajemy 2 łyżki cukru.
  3. Całość gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu.
  4. Mandarynki odcedzamy i obieramy.
  5. Miąższ z mandarynek blendujemy na gładką masę z resztą cukru i przyprawami.
  6. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko oraz wsypujemy zawartość torebki z ciastem.
  7. Do masy dodajemy mus mandarynkowo-korzenny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  8. Do papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  9. Mandarynkę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu babeczki.
  10. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika, a następnie patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  11. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  12. Dekorujemy ulubionym pikiem i (opcjonalnie) posypką.

Szybkie i łatwe babeczki zasmakują dużym i małym gościom – no i jak pięknie się prezentują!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: