fbpx
Babeczki z mandarynkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z mandarynkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 5 mandarynek bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki cukru
Dekoracje:

Przygotowanie

Świąteczne ozdoby, zapach cynamonu i mandarynek w kuchni to znak, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Warto przygotować z tej okazji pyszne babeczki!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. W garnku z wodą umieszczamy mandarynki w całości i dodajemy 2 łyżki cukru.
  3. Całość gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu.
  4. Mandarynki odcedzamy i obieramy.
  5. Miąższ z mandarynek blendujemy na gładką masę z resztą cukru i przyprawami.
  6. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko oraz wsypujemy zawartość torebki z ciastem.
  7. Do masy dodajemy mus mandarynkowo-korzenny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  8. Do papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  9. Mandarynkę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu babeczki.
  10. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika, a następnie patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  11. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  12. Dekorujemy ulubionym pikiem i (opcjonalnie) posypką.

Szybkie i łatwe babeczki zasmakują dużym i małym gościom - no i jak pięknie się prezentują!

Babeczki z mandarynkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+