Jabłkowo-bezowe och, Charlotte!
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 kg jabłek Szara Reneta; obranych i startych na grubych oczkach
- 150 g rodzynek namoczonych w rumie
- 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 białka
- 90 g cukru białego
- szczypta soli
Przygotowanie
Na widok kruchej szarlotki z bezowymi kroplami można jedynie westchnąć z zachwytu - jest taka pyszna!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę do tarty smarujemy masłem i prószymy mąką.
- Jabłka smażymy z cynamonem, rodzynkami, cukrem i skórką pomarańczową około 20-25 minut, po czym odstawiamy.
- Mieszamy mąkę, proszek i cukier puder.
- Dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto.
- Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na blat o grubości 0,5 cm.
- Przekładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
- Wyciągamy kruchy placek z piekarnika.
- Na spód wykładamy usmażone jabłka.
- Wyciskamy masę bezową na jabłka, formując mini bezy.
- Wstawiamy z powrotem do piekarnika, tym razem na 160°C i pieczemy około 40-50 minut.
- Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Dekorujemy pikiem.
Och, jedna dokładka to za mało! Smacznego.
Julia
06-07-2023
Ocena:
Super przepis i łatwe do zrobienia