3h 14 porcji Łatwy
Jabłkowo-bezowe och, Charlotte!
Jabłkowo-bezowe och, Charlotte!

Jabłkowo-bezowe och, Charlotte!

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek Szara Reneta, obranych i startych na grubych oczkach
  • 150 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 4 białka
  • 90 g cukru białego
  • szczypta soli

Jak przygotować jabłkowo-bezowe och, Charlotte?

Na widok kruchej szarlotki z bezowymi kroplami można jedynie westchnąć z zachwytu – jest taka pyszna!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i prószymy mąką.
  3. Jabłka smażymy z cynamonem, rodzynkami, cukrem i skórką pomarańczową około 20-25 minut, po czym odstawiamy.
  4. Mieszamy mąkę, proszek i cukier puder.
  5. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto.
  6. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
  7. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na blat o grubości 0,5 cm.
  8. Przekładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy widelcem.
  9. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  10. Białka ubijamy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
  11. Wyciągamy kruchy placek z piekarnika.
  12. Na spód wykładamy usmażone jabłka.
  13. Wyciskamy masę bezową na jabłka, formując mini bezy.
  14. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, tym razem na 160°C i pieczemy około 40-50 minut.
  15. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  16. Dekorujemy pikiem.

Och, jedna dokładka to za mało! Smacznego.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: