fbpx
Jabłkowo-bezowe och, Charlotte! - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jabłkowo-bezowe och, Charlotte!
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek Szara Reneta; obranych i startych na grubych oczkach
  • 150 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza:
  • 4 białka
  • 90 g cukru białego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Na widok kruchej szarlotki z bezowymi kroplami można jedynie westchnąć z zachwytu - jest taka pyszna!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i prószymy mąką.
  3. Jabłka smażymy z cynamonem, rodzynkami, cukrem i skórką pomarańczową około 20-25 minut, po czym odstawiamy.
  4. Mieszamy mąkę, proszek i cukier puder.
  5. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto.
  6. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
  7. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na blat o grubości 0,5 cm.
  8. Przekładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy widelcem.
  9. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  10. Białka ubijamy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
  11. Wyciągamy kruchy placek z piekarnika.
  12. Na spód wykładamy usmażone jabłka.
  13. Wyciskamy masę bezową na jabłka, formując mini bezy.
  14. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, tym razem na 160°C i pieczemy około 40-50 minut.
  15. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  16. Dekorujemy pikiem.

Och, jedna dokładka to za mało! Smacznego.

Jabłkowo-bezowe och, Charlotte!

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Julia

06-07-2023

Ocena:

Super przepis i łatwe do zrobienia

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+