1h 10min 16 porcji Łatwy
Tarta rabarbarowa
Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę rabarbarową?

Zaskakujący, bogaty w smaki przepis. Słodko-kwaśny dzięki rabarbarowi, z nutą pikanterii, którą zawdzięcza czarnuszce.

  1. Zaczynamy od przygotowania formy o średnicy ok. 28 cm. Dno smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszankę do wypieku kruchego ciasta domowego łączymy z zimnym masłem, jajem i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  7. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki o długości 2 cm. Odkładamy do miski.
  9. Parzymy rabarbar wrzątkiem i posypujemy brązowym cukrem.
  10. W kubku mieszamy śmietanę, cukier waniliowy i żółtka.
  11. Na wcześniej podpieczone ciasto przekładamy rabarbar, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką.
  12. Wlewamy śmietanowe nadzienie i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  13. Studzimy i dekorujemy dowolnie wybranym pikiem.

Ciekawe po jakim czasie zniknie ona ze stołu?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: