fbpx
Obwarzanki krakowskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Obwarzanki krakowskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:

Do obwarzania:

Do smarowania:

  • 1 białko

Do dekoracji:

Przygotowanie

Ciasto:

KROK 1: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 3 minuty mikserem. Ciasto nie może być za luźne.

KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.

KROK 4: Następnie wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z których formujemy 6 kul.

KROK 5: Z każdej kuli robimy wałek, składamy go na pół i skręcamy w spiralę, formując okrąg, łącząc dwa końce warkocza.

KROK 6: Obwarzanki kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

Obwarzanie: 

KROK 1: Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.

KROK 2: Obwarzanki po kolei wkładamy do gotującej się delikatnie wody, gotując z każdej strony minutę.

KROK 3: Wyjmujemy na papier do pieczenia na blasze.

Pieczenie: 

KROK 1: Smarujemy białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.

KROK 2: Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 

KROK 3: Gotowe obwarzanki dekorujemy pikiem.

Obwarzanki krakowskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Konr

29-01-2024

Ocena:

Po co odpalać piekarnik 3 godziny wcześniej?

Katarzyna Kostrubiec

30-01-2024

Ocena:

Nie trzeba tak wcześnie :) Wystarczy na chwilę przed rozpoczęciem pieczenia.

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+