3h 30min 6 porcji Średni 3h
Obwarzanki krakowskie
Obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie

Składniki

Ciasto:

Do obwarzania:

Do smarowania:

  • 1 białko

Do dekoracji:

Jak przygotować obwarzanki krakowskie?

Jak głosi legenda, czerwone korale – charakterystyczny element damskiego stroju krakowskiego – miały chronić przed urokami i chorobami. Co do ich skuteczności nie mamy pewności, ale jesteśmy pewni, że krakowski obwarzanek Wam zasmakuje.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 3 minuty mikserem. Ciasto nie może być za luźne.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Następnie wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z których formujemy 6 kul.
  5. Z każdej kuli robimy wałek, składamy go na pół i skręcamy w spiralę, formując okrąg, łącząc dwa końce warkocza.
  6. Obwarzanki kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  7. Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.
  8. Obwarzanki po kolei wkładamy do gotującej się delikatnie wody, gotując z każdej strony minutę.
  9. Wyjmujemy na papier do pieczenia na blasze.
  10. Smarujemy białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.
  11. Pieczemy 20 minut w piekarniku.
  12. Gotowe obwarzanki dekorujemy pikiem.

Obwarzanki idealnie sprawdzą się jako przekąska lub baza pożywnego śniadania. Smacznego!

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...