2h 30min 15 porcji Średni 2h 30min
Ciastka drożdżowe cynamonowe
Ciastka drożdżowe cynamonowe

Ciastka drożdżowe cynamonowe

Składniki

Ciasto:

Posypka:

  • 30 g cukru
  • 5 g cynamonu

Jak przygotować ciastka drożdżowe cynamonowe?

Wiecie jak rozweselić nawet największego smutasa? Bukietem ciastek drożdżowych cynamonowych!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Rozwałkowujemy na cienki placek i posypujemy na całej powierzchni cukrem wymieszanym z cynamonem.
  6. Zwijamy w roladę i tniemy na kawałki grubości 2 cm, tak jak kopytka.
  7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 15 minut.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Na widok takiego bukietu od razu maluje się uśmiech od ucha do ucha.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: