fbpx
Lokma - tureckie pączki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lokma - tureckie pączki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży Delecta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Syrop:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj syrop. W małym rondlu wymieszaj cukier i wodę, gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej olej w głębokim garnku. Ciasto nakładaj łyżką do gorącego oleju, formując małe kule.

KROK 4: Smaż pączki na złoty kolor z obu stron. Pączki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

KROK 5: Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym, a następnie jeszcze ciepłe zanurz w syropie.

Lokma - tureckie pączki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+