Składniki
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant Delecta
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml wody
Do obwarzania:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 3 litry wody
Do smarowania:
- 1 białko
Do dekoracji:
- sól
- mak
- sezam
Przygotowanie
Ciasto:
KROK 1: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 3 minuty mikserem. Ciasto nie może być za luźne.
KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
KROK 4: Następnie wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z których formujemy 6 kul.
KROK 5: Z każdej kuli robimy wałek, składamy go na pół i skręcamy w spiralę, formując okrąg, łącząc dwa końce warkocza.
KROK 6: Obwarzanki kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
Obwarzanie:
KROK 1: Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.
KROK 2: Obwarzanki po kolei wkładamy do gotującej się delikatnie wody, gotując z każdej strony minutę.
KROK 3: Wyjmujemy na papier do pieczenia na blasze.
Pieczenie:
KROK 1: Smarujemy białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.
KROK 2: Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
KROK 3: Gotowe obwarzanki dekorujemy pikiem.
Konr
29-01-2024
Ocena:
Po co odpalać piekarnik 3 godziny wcześniej?