fbpx
Makowiec tradycyjny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makowiec tradycyjny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracje:

Przygotowanie

Tradycyjny makowiec, pełen masy makowej z bakaliami, polany lukrem, po prostu tradycja na święta. Z podanych składników wychodzą 2 rolady makowe.

  1. Ciasto drożdżowe przyrządzamy wg instrukcji z opakowania. Wlewamy do garnka mleko, dokładamy masło.
  2. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40 stopni C).
  3. Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z masłem.
  4. Miksujemy (mieszadła hak lub świderki) około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Jeżeli wolisz użyć gotową masę makową omiń te punkty związane z przygotowaniem maku.
  6. Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na co najmniej 30 minut.
  7. Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odciskamy. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  8. Do maku dodajemy pozostałe składniki masy, poza białkami.
  9. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Całość należy delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  10. Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nakładamy po ½  masy makowej, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwijamy z roladę.
  11. Końce rolady sklejamy i podwijamy pod spód.
  12. Gotową roladę przekładamy na papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej).
  13. Końce papieru pozostawiamy otwarte. Makowce przenosimy na blachę do pieczenia.
  14. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor.
  15. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) smarujemy lukrem, dekorujemy skórką cytrynowa czy pomarańczową i suszonymi płatkami róż.

Tak smaczny wypiek zachwyci wszystkich gości, nie tylko z okazji świąt - makowiec trafi w każdy gust!

Makowiec tradycyjny - Delektujemy.pl

Makowiec tradycyjny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+