Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto kruche:
- 1 Ciasto Kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
Nadzienie:
- 600 g rabarbaru
- 1 słoik 500 g dżemu truskawkowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2: Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
KROK 3: Rabarbar oczyść i pokrój na 3 cm kawałki. Składniki kruszonki połącz, rozcierając je między palcami.
KROK 4: Formę o wymiarach 25 x 35 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone kruche ciasto pokrój na plastry i wylep nimi dno formy. Rozsmaruj dżem truskawkowy i rozłóż kawałki rabarbaru. Wszystko posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.