1h 30min 10 porcji Łatwy
Mini-torciki piernikowe z żurawiną

Mini-torciki piernikowe z żurawiną

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Poncz:

  • 100 ml alkoholu
  • 200 ml soku pomarańczowego

Jak przygotować mini-torciki piernikowe?

Nietypowe rozwiązanie na klasyczny smak piernika – mini-torciki robią się same!

  1. Z alkoholu i soku przygotowujemy poncz, w którym przez noc moczymy żurawinę.
  2. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  3. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy przez około 4 minuty.
  4. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach około 25 x 35 cm.
  5. Wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180ºC (bez termoobiegu) około 45−50 minut.
  6. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  7. Budyń rozprowadzamy w szklance mleka z dodatkiem cukru cynamonowego, a resztę mleka gotujemy. Następnie budyń dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do zgęstnienia.
  8. Wystudzony budyń mieszamy na średnich obrotach z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem.
  9. Żurawinę odcedzamy od ponczu i dodajemy do masy.
  10. Ponczem nasączamy ciasto piernikowe, a następnie za pomocą metalowych obręczy wycinamy z ciasta koła.
  11. Składamy mini-torciki, przekładając warstwę ciasta masą oraz powidłami.
  12. Wierzch torcików dekorujemy bakaliami.
  13. Gotowe torciki uzupełniamy pikiem.

Szybkie i bardzo smaczne torciki to dobry pomysł na przekąskę dla gości w czasie Bożego Narodzenia. Znikną zdecydowanie za szybko!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...