Domowy dżem truskawkowy - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 3 słoiki x 0,5 l
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Połowę owoców zmiksuj blenderem na mus, zaś resztę pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości owoców.

KROK 2: Przełóż je do garnka i wymieszaj z dżemixem uniwersalnym. Zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 500 g cukru i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

KROK 3: Garnek zdejmij z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij czyste, wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.

Domowy dżem truskawkowy - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy