
Składniki
- 1,2 kg truskawek (1 kg po usunięciu szypułek)
 - 500 g cukru
 - 1 Dżemix uniwersalny 2 : 1 Delecta
 
Przygotowanie
KROK 1: Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Połowę owoców zmiksuj blenderem na mus, zaś resztę pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości owoców.
KROK 2: Przełóż je do garnka i wymieszaj z dżemixem uniwersalnym. Zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 500 g cukru i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
KROK 3: Garnek zdejmij z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij czyste, wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.





