1h 7 porcji Łatwy 2h
Drożdżowe bułeczki z maślaną kruszonką i konfiturą
Drożdżowe bułeczki z maślaną kruszonką i konfiturą

Drożdżowe bułeczki z maślaną kruszonką i konfiturą

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • słoiczek konfitury różanej

Kruszonka:

Jak przygotować drożdżowe bułeczki?

Czy istnieje coś lepszego na śniadanie od różanych bułeczek z maślaną kruszonką? Chyba nie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, całość dokładnie mieszając.
  3. Dodajemy lekko podgrzane mleko, jajka i stopniowo bardzo miękką margarynę.
  4. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, po czym odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto dzielimy na 6-7 części, każdą rozwałkowujemy.
  6. Na środku kładziemy porządną łyżkę konfitury i zaklejamy brzegi w bułeczkowy kształt. Układamy na blaszce.
  7. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i stopniowo mąkę do momentu, kiedy konsystencja będzie sypka.
  8. Gotową kruszonką posypujemy bułeczki.
  9. Pieczemy około 25-30 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  10. Dekorujemy pikiem.

Z takim aromatycznym śniadaniem dzień staje się lepszy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: