1h 12 porcji Łatwy 20min
Musssisz spróbować – karpatka z musem z kiwi

Musssisz spróbować – karpatka z musem z kiwi

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kiwi

Jak przygotować karpatkę z musem z kiwi?

Wiecie jak urozmaicić sobie dzień, kiedy wszyscy znajomi wyjechali na wakacje? Powiewem egzotyki na talerzu! Mus z kiwi będzie strzałem w dziesiątkę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 12 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
  8. Zdejmujemy owoce z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie wszystko mieszamy.
  9. Masę kiwi wstawiamy na około 20 minut do lodówki tak, aby zgęstniała, mieszając co kilka minut.
  10. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  11. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  12. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  13. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
  14. Na kremie układamy warstwę musu z kiwi i wylewamy pozostały krem.
  15. Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta.
  16. Posypujemy cukrem pudrem i wykańczamy pokrojonym w piórka owocem kiwi.
  17. Dekorujemy pikiem.

Od razu zrobiło się bardziej wakacyjnie.

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: