1h 12 porcji Łatwy
Lawendowa karpatka

Lawendowa karpatka

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

Dekoracja:

  • 250 g świeżych jeżyn
  • kwiaty lawendy

Jak przygotować lawendową karpatkę?

Zapach lawendowych bukietów sprawdza się nie tylko w dekoracji wnętrz, ale również…w cukiernictwie! Lawendowa karpatka to idealny przepis na parapetówkę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy tak, by powstały 2 blaty.
  6. Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek, całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem odstawiamy do wystudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową miksujemy z miękkim tłuszczem i dodajemy na koniec suszone kwiaty lawendy.
  10. Wystudzony blat układamy na paterze, następnie wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  11. Wierzch wykańczamy świeżymi jeżynami, płatkami migdałów i kwiatami lawendy.
  12. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: