fbpx
Mus czekoladowy z pomarańczą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mus czekoladowy z pomarańczą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • dodatkowa skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj aromat pomarańczowy.

KROK 2: Do masy żółtkowej dodaj ostudzoną czekoladę, mieszając do połączenia składników. Następnie dodaj skórkę otartą z pomarańczy.

KROK 3: W osobnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy czekoladowej, starając się zachować jak najwięcej powietrza w musie.

KROK 4: W kolejnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą czekoladową.

KROK 5: Przelej mus do pucharków lub miseczek. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby mus stężał. Przed podaniem udekoruj każdą porcję dodatkową skórką pomarańczową.

Mus czekoladowy z pomarańczą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+