8h 6 porcji Łatwy
Sorbet jabłkowo-ogórkowy – wyróżniony przepis Iwony

Sorbet jabłkowo-ogórkowy – wyróżniony przepis Iwony

Składniki

Nadzienie:

  • 320 g ogórków gruntowych
  • sok i skórka starta z 2 limonek
  • 2 zielone jabłka
  • 8 liści bazylii
  • 40 g ksylitolu (lub 30 g cukru)
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 paczki posypek Decorada

Jak przygotować sorbet jabłkowo-ogórkowy?

Bez owocowo-warzywnego sorbetu w sezonie letnim ani rusz, dlatego ten przepis z pewnością sprawdzi się w Waszych domach.

  1. Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
  2. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne.
  3. Ogórki i jabłka przekładamy do blendera kielichowego, wyciskamy sok z limonki i dodajemy bazylię.
  4. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
  5. Do niewielkiego rondelka wlewamy pół szklanki wody i dodajemy ksylitol.
  6. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż ksylitol się rozpuści.
  7. Gotowy syrop odstawiamy do przestudzenia, a gdy będzie całkiem wystudzony wlewamy go do purèe ogórkowo-jabłkowego i miksujemy.
  8. Opcja z maszyną do lodów:
    1. Masę wlewamy do zmrożonego w zamrażarce pojemnika w maszynie do lodów i włączamy maszynę na około 45 minut.
    2. Gotowy sorbet przekładamy łyżką do lodów do pucharków i dekorujemy posypkami Decorada.
  9.  Opcja bez maszyny do lodów:
    1. Masę wstawiamy na 8 godzin do zamrażarki.
    2. Sorbet kilka razy wyjmujemy z zamrażalnika (co 60 – 80 minut) i ponownie miksujemy, aby rozbić kryształki lodu i uzyskać gładką konsystencję.
    3. Po ostatnim miksowaniu do sorbetu dodajemy posypki Decorada i pozostawiamy odrobinę do ozdobienia sorbetu.
    4. Sorbet wyjmujemy z zamrażarki na 5 minut przed podaniem i wykańczamy kolorowym maczkiem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Pyszne, orzeźwiające i zaskakujące. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...